Cambodja 2007

   

Weblog

 

6-10 Antwerpen

Zaterdag zijn we in de ViaVia in Antwerpen allemaal samengekomen voor de voorbereidende vergadering.

De groep bestaat uit 10 man , mooi verdeeld , 5 mannen en evenveel vrouwen. De leeftijd van de deelnemers loopt nogal uiteen , van achteraan de twintig tot een prille vijftiger. De meeste deelnemers hebben al meerdere jokerreizen achter de rug.

Linda onze begeleidster begon met het slechte nieuws dat we allemaal erg vroeg in Zaventem moeten zijn , nl. 4:30 u samenkomst.... We zullen dit maar optimistisch opnemen en denken dat we zo een extra lange vakantie hebben....

Linda polste bij iedereen naar de verwachtingen voor de reis waren, conclusie was een mix van cultuur en natuur.

Verder werden een aantal praktische zaken afgesproken zoals welke bagage, kleding, schoeisel etc. we moeten meenemen. Ook de administratieve zaken zoals paspoort , visum en verzekering werden uitgelegd.

Daarna was het reisschema aan de beurt.

Na de lange vlucht naar Cambodja ( +/- 26 u anderweg ) stelde Linda enkele rustige dagen voor aan de kust. Dit om de jetlag en de aanpassing aan klimaat wat te verteren.

Daarna volgen enkele dagen in de hoofdstad. Dan volgt een lange reis naar het noorden van het land, waar we enkele dagen met een gids de bergen in trekken.

Vervolgens zakken we langs de Mekong af en belanden dan in Batambang waar we weer enkele dagen de streek verkennen.

Als afsluiter staan dan de wereldberoemde ruïnes van Angkor op het programma.

Zoals gewoonlijk bij een jokerreis, voor elk wat wils.

De kennismaking werd daarna nog voortgezet met een frisse pint, ik denk dat het wel een toffe groep is.

25-10

Turnhout

Het huis is aan kant, alles is opgepoetst.
De ijskast is helemaal leeg, de muizen zullen de komende weken op dieet moeten.
De rugzakken zijn gepakt, hopelijk hebben we niet te veel vergeten.
Vanavond vertrekken we naar Brussel waar we blijven slapen in de Holiday Inn.
Morgen moeten we dan om 4:00 u opstaan om dan met een taxi naar de luchthaven te gaan.
Volgend nieuws komt vanuit Cambodja.

27-10

Kuala-Lumpur

Zaterdag 7:30 h

Juist aangekomen in Maleisie. Nu weer enkele uren wachten , en dan vertrekken we naar Cambodja.

Het was gisteren zeer vroeg opstaan in Brussel , 4:00 h en dan met de taxi naar de luchthaven. De vlucht naar Frankfurt vertrok op tijd. Dan moesten we enkele uren wachten, vooraleer we de vlucht naar KL hadden. Die vertrok met een klein uur vertraging, maar de wind zat goed, en we zijn toch op het voorziene uur aangekomen. De service aan boord was prima.

27/10

Phnom Penh

dinsdag 19:00

Zonder probleem in Cambodja aangekomen. Het visum verkrijgen was een echte bureaucratische klucht. Eerst drie formulieren invullen. Samen met pas en een pasfoto afgeven aan nummer een. Dan gaat het hele zootje door tien handen , bij de laatste moet je dan 20 US$ betalen , en dan krijg je uw pas terug. Daarna nog eens de douane door en klaar is kees. Er stond ons al een busje op te wachten. We zijn direct doorgereden naar Kampot, ongeveer 140 km verder. Dit is een klein slaperig stadje niet ver van de zee gelegen. HIer logeerden we in Orchid Guesthouse. In de tuin staan enkele hutten rond de vijver, en er zijn ook enkele stenen kamers. In de hutten was het 's nachts lekker fris. Alleen de honden maakten 's nacht nogal veel van hun tak. Na en lekkere maaltijd en een frisse pint zijn we allemaal vroeg in ons bed gekropen.

Na een goede nachtrust volgde een dagje naar zee. Kep is een oude badplaats waar ooit de fransen kwamen verpozen. Nu is het zeer langzam terug aan het opbloeien. Het zal nog wel enkele jaren duren eer er spaanse toestanden heersen. 's middags hebben we lekkere krab gegeten aan het strand. Na de middag zijn we naar een eilandje gevaren voor een rustige duik. Het water was zalig.

Gisteren zijn we dan naa rBokor nationaal park geweest. Dat is een park in de Cardemon bergen. De franse kolonisten hebben hier hoog (+/- 1000 m hoog) een dorp gesticht met alles erop en eraan, een groot casino een hospitaal en een kerk. Er woonde ongeveer 2000 man. Ze kwamen hier vooral in de warme maanden verkoeling zoeken.

De weg naar het park is erg slecht, je geraakt er alleen in een 4x4 of in een pick-up. Op de terugweg brak er dan nog een cardan van een jeep die voor ons reed , en daardoor was de weg versperd. De chauffeurs hebben dat zeer handig opgelost in een uurtje of zo. Daardoor waren we te laat terug om nog een internetcafe te zoeken.

Vandaag zijn we dan met een busje via een tweetal oude tempels naar Phnom Penh gereden. Phnom Da, de eerste tempel dateerde van de achtste eeuw, de pre-angkor periode. Een vrij kleine weinig versierde tempel. Om er te geraken moet je met een bootje een twintigtal kilomoter varen. Momenteel staat alles onderwater door de moesson, alleen enkele heuveltjes steken eruit. Hierop woont dan ook iedereen.

De tweede tempel , Wat Chisor ligt bovenop een heuvel. Je geraakt er via een trap met 412 steile treden. Iedereen was pomp af. Er staat nu een modern klooster rond de oude gebouwen. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 11 de eeuw, en was een hindoetempel. Hij werd gebombardeerd door het leger van Pol Pot. Wat er van over is , is wel nog de moeite.

Dan nog een ritje naar Phnom Penh , een grote stad van 3 miljoen inwoners. Er is veel verkeer, vooral enorm veel bromfietsen. Die rijden zowat overal in alle richtingen door elkaar, juist een mierenhoop.

28/10

Phnom Penh

woensdag 19:20

Vandaag de bezienswaardigheden in Phnom Penh bezocht. Na een uitgebreid ontbijt zijn we met een busje vertrokken naar de Killing Fields . Een herdenkingsplaats voor de vele honderduizenden slachtoffers van Pol Pot. Het is rustig gelegen tussen de rijstvelden. Laat de slachtoffers rusten in vrede.

Daarna naar een school die door de troepen van Pol Pot gebrukt werd voor ondervraging en marteling van de gevangenen. Nu is het een museum met veel foto materiaal.

Dan een lunch in de russische markt. Noodles met vietnamese loempias. Een rare combinatie maar wel lekker, en goedkoop. Voor zes man kostte het 8 US$.

Na de middag bezochten we het mooie koninklijk paleis en het nationaal museum. Dit was zeker de moeite waard en mag je zeker niet overslaan.

Daarna nog Wat Phnom bezocht, en daarna was het tijd voor het happy-hour aan de boulevard langs de Tonle Sap. Een pintje kost hiet 0.7 US$. Als toetje was het ook nog vuurwerk ter ere van de verjaardag van de vorige koning.

Morgen vertrekken we naar het noorden, of Internet daar ook al doorgedrongen is is niet erg duidelijk.

7/11

Kampong Chang

woensdag 7/11 16:30

We hebben weer een computer en tijd gevonden om iets te schrijven.

Van PP met een eerste klas bus naar Kratie gereden. Nog nooit zoveel plaats gehad voor mijn lange benen.

's middags aangekomen en na de lunch stonden er tien brommertjes met chauffeur klaar. Die brachten ons langs een mooie weg langs de Mekong naar het reservaat voor de Irrawaddy dolfijnen. Onderweg nog een flinke plensbui gehad waarvoor we even moesten schuilen.

De Irrawaddy dolfijnen hebben een stompe neus als een zeehand en kunnen 2.5 m lang worden. We hebben er een tiental gezien. Alleen jammer dat het water niet helderder was, nu zag je alleen iets als ze boven water kwamen.

Tegen 17:15 ging de zon onder. Het werd een mooie zonsondergang met veel indrukwekkende donderwolken.

's avonds was er iets te doen in de stad, waardoor zowat alle restaurants toe waren. Toch nog wat gevonden, een pizza tent met achter de bar een poepeloere zatte Canadees. Gelukkig was de kok nog nuchter. Het heeft wel 3 uur geduurd om 10 , gelukkig erg lekkere , pizzas te bakken.....

's Anderendaags 's morgens stonden er 3 taxis klaar om ons naar Ban Lung te brengen. Het eerste stuk ging vlot, een mooie nieuwe weg met weinig verkeer. Dan splitste de weg en was het asfalt op. Er volgde 150 km hotsen en botsen door een mooi golvend landschap. In Ban Lung zijn we overgstapt in enkele jeeps. De 4x4 was echt wel nodig want de weg was erg slecht, enkele km verder kwamen we moe aan in de Yaklom Hill lodge , gelegen in een stukje jungle. Er zijn een 15 tal hutjes in lokale stijl gebouwd en er is ook een groot gebouw waar het restaurant-bar is gevestigd. Na een late lunch hebben we nog wat rondgelopen in de buurt van de lodge.

's Anderendaags zijn we met brommertjes een aantal watervallen gaan bezoeken. Onderweg rij je door de cashew en rubber plantages. In de dorpjes wonen hier nog veel minderheidsvolkeren. Ze zijn wel niet zo kleurig gekleed als in Thailand of Laos. Het zijn boeren die leven van wat ze zelf produceren of vinden in de resten van de jungle. Door de overvloedige regenval van de laatste dagen liggen alle weggetjes er spekglad bij, Geregeld moeten we een stukje te voet, dat is veiliger , tenminste als je zelf niet uitschuift. 's Namiddags gaan zwemmen in het Yeak Leom meer. Dit is een zeer mooi cirkelvormig kratermeer met zeer helder water. Het is er heerlijk zwemmen.

Alleen van 6 tot 9 uur 's avonds is er elektriciteit in de lodge, dus het is meestal vroeg naar bed en vroeg opstaan. De gekko maakte ons elke dag stipt om 5:30 u wakker... , en even later begon het cicade concert ook weer.

De volgende dag vertrokken we vroeg (7 u ) op pad met de jeeps om 2 dagen te gaan wandelen in de omgeving. Eerst zijn we nog langs de markt geweest om wat cadeautjes te kopen. Om 9 u waren we in een dorpje. Van hier ging het te voet verder. Met een lokale gids liepen we langs de velden van dorpje tot dorpje. Vermits het nog altijd soms een beetje regende waren de padjes spekglad. Ik ben een 6 tal keer onderuit gegaan en zie nog altijd bont en blauw, met de anderen is het niet veel beter gesteld. De lodge zorgde ervoor dat we tijdig eten hadden, ofwel noodles ofwel rijst . Ze brachten dat met een jeep naar het juiste dorpje. We sliepen in het gemeenschapshuis op een bamboemat onder een muskietennet. Om de avond wat aangenamer te maken , kocht de gids een kruik rijstwijn. Die is niet erg straf maar als je er genoeg van drinkt kan je er wel van weten. Iedereen was al erg vroeg wakker omdat de hanen hun best deden.... Na het ontbijt nog verder gewandeld tot de lunch. 's namiddags nog terug naar het meer geweest om het slijk eraf te spoelen. Ondertussen was de zon ook terug van de partij.

Gisteren zijn we dan met een minibusje terug langs die 150km slechte weg naar Stung Treng gereden. Daar hebben we een ontwikkelingsproject bezocht. Het centrum helpt oa. mishandelde en arme vrouwen aan een job. Ze leren ze lezen en schrijven en een beroep. Men heeft er een kwekerij van zijderupsen. De verwerking van de zijde van cocon tot mooie stoffen gebeurt er ook. Er is ook een kinderkribbe voor de werknemers. Best wel interresant. De lunch in het centrum , fish amok ( nationaal gerecht ), was erg lekker. Dan nog een viertal uur met het busje naar Kampong Cham. Het was al donker tegen dat we er waren. Er wonen hier blijkbaar nogal wat chinezen, je ziet hier overal chinese tekens aan de winkels. Het hotel is ook van chinese eigenaars, en dat is te merken... Een kitscherige huistempel in de hal en alles niet zo heel proper. Het eten bij de chinees was wel erg lekker.

Vandaag zijn we gans de dag gaan fietsen. Eerst naar een mooie 10de eeuwse tempel net buiten de stad en vanmiddag op een groot eiland in de Mekong.

De hindu-boeddistische tempel werd gebouwd met stenen die uit de omgeving van Angkor kwamen, zowat 400 km ver. Hij is mooi versierd, maar jammer genoeg niet in erg goede staat. Binnenin is er een nieuwe boeddistissche tempel gezet die mooi versierd is met freskos. Het gouden liggende Boeddhabeeld met diamenten ogen is door de Rode Khmer verkocht voor wapens. Nu is er een stenen exemplaar.

Met de ferry staken we over naar het eiland. dit is ongeveer 12 km lang en enkele km breed. De ferry zat barstensvol, de eerste shift in de school was juist gedaan. Er wonen ongeveer 3000 famillies. Het is er zalig fietsen, er rijden geen auto's, enkel fietsers en brommers. Al de huizen liggen langs een beboomde zandweg. We hadden een picknick mee, frans brood met La Vache Qui Rit kaas. Het moet niet altijd rijst zijn....

Morgen rijden we met de bus naar Batambang.

9-11

Battambang

vrijdag 9/11 18:00

Na een vroeg ontbijt, vertrok de bus stipt om 7:30. Het was weer een goede bus, deze keer zelfs met video. Onze eerste stop was in Skuon, het spinnendorp. De lokale specialiteit is hier geroosterde reuze spinnen. Erg lekker is het niet , het smaakt een beetje naar kip met nootsmaak. Geef mij maar gebakken krekels, veel lekkerder. Enkele uren later moesten we met een ferry over de Tonle Sap, een grote zijrivier van de Mekong. Tegen 15:00 u warwn we in Batambang. Vermits we ver door de propere kleren zaten , hebben we wasdag gehouden. Op het terras droogt het erg snel, 's morgens was bijna alles droog, en redelijk proper.

Met enkele taxibrommertjes zijn we dan naar een restaurant aan de rivier gereden, het was er gezellig zitten en lekker eten. Dan terug naar het hotel voor een deugddoende nachtrust in het mooie hotel. De airco hebben we afgezet omdat het te koud was.

Vandaag na een stevig ontbijt weer vertrokken met 10 brommertjes . Eerst naar een oude tempel uit de elfde eeuw. Voor de eerste keer liepen er ook nog andere toeristen rond. De tempel staat er tamelijk kaduuk bij, eenrestauratie is dringend nodig. Dan verder door enkele dorpjes gereden waar we mie en loempiavellen hebben zien maken, een rijstmolen en een champignon kwekerij hebben we ook nog bezocht. De lunch aten we onderweg in een kraampje. Het is ongelooflijk hoe snel ze hier iets klaar maken in een piepklein keukentje. En het was nog lekker ook.

Dan zijn we een berg op gewandeld waar een herdenkingtempel staat voor de slachtoffers van de Rode Khmer. Er werden daar 300 mensen vermoord door ze in een diepe grot te gooien. Indien dan nog niet dood werden ze dan verder afgemaakt. Het was een flinke klim in de brandende zon.

Daarna hebben we nog een fruitkwekerij bezocht. De ananas en de bananen die we mochten proeven waren erg lekker. De rijstbrandewijn die men er stookte was ook niet slecht. Dan zijn we naar de spoorweg gereden om de bamboetrein te nemen. Dat is een houten platform dat op twee assen wordt gezet op de rails. Achteraan staat een kleine grasmachinemotor voor de aandrijving. Het gevaarte rijdt ongeveer 40 km/h over de sporen. Het wordt door de boeren gebruikt voor lokaal transport van fruit en brandhout. Als er een tegenligger is moet er een van de twee van het spoor. De dagelijks echte goederentrein zijn we gelukkig niet tegengekomen. Het spoor is in niet al te beste staat , het is nog in de franse tijd aangelegd. Het laatste stukje was terug met de brommertjes. Best wel een leuke dag.

11/11

Siem Reap

zondag 11/11 18:30 u

Gisteren zijn we naar de kookles geweest. We mochten zelf kiezen wat we wilden maken. Het werd een driegangenmenu. Eerst fish amok , dan lok lak met rundsvlees en tom yam een thaise soep.

Eerst gingen we inkopen doen in de markt. Vis , vlees, groenten en wat kruiden. Je vindt het allemaal als je wat zoekt. De vis was zo vers dat hij nog uit de kom sprong. Het vlees ligt zomaar op een tafel, van koeling hebben ze hier nog niet gehoord.

Terug aan het restaurant stond alles al klaar, 10 vuurtjes en evenveel snijplanken, vijzels en messen. Zo konden we dadelijk aan de slag. eerst de groenten snijden en dan de kruiden fijngesneden in de vijzel. Na wat stampen ontstond er een geurige pasta. Dan de kokosmelk in de wok , als die kookt de kruidenpasta erbij en de vis. een minuutje later gingen de groenten erbij en vijf minuutjes later was de fish amok klaar. Het was erg lekker. Dan volgde de andere gerechten,. tegen 14 u waren we klaar en hadden we onze buik goed vol.

Voor de liefhebbers was er dan nog een massage gepland. De masseurs zijn blinden. Alle gewrichten werden goed losgewerkt.

Vandaag vroeg vertrokken met de boot. Eerst langs de rivier en dan door vele smalle kanaaltjes naar het Tonle Sap meer. Dit is een groot meer dat gevoed wordt door de Mekong in het regenseizoen. Het meer groeit dan 7 keer in oppervlakte, in het droge seizoen loopt het dan terug leeg. Er zit enorm veel vis in en er zitten ook veel vogels.

Rond 14 u aangekomen in Siem Reap. Een stadje dat leeft van het toerisme naar de beroemde tempels van Angkor.

Vanmiddag het stadje wat verkend en het toegangsticket voor Angkor gaan kopen, 40 USD voor 3 dagen. Het was vandaag broeiend heet weer, zeker 30 graden. Vanavond is er dan een buitje gevallen. 't is te hopen dat het morgen wat minder warm is.

12/11

Siem Reap

dinsdag 12/11 18:00 h

Vanochtend weer vroeg uit de veren. We zijn om 8u vertrokken met de tuk-tuk. Eerst naar Banteay Kdei. Een 12 de eeuwse boeddistische tempel. Een van de koninklijke tempels. Dan naar Ta Keo en Ta Prohm. deze laatste is te zien in de Tomb Raider film. Al de tempels zijn gelegen in een mooi bebost park.

Na de lunch hebben we nog de Bayon tempel bezocht. Dit is een van de laatste en mooist versierde die hier gebouwd werden. Het is een ommuurde tempel van 3 km op 3 km. In het midden staat de tempel op 3 verdiepingen. Hij bestaat uit 54 torens waarop steeds 4 hoofden werden uitgehakt. Het hoogste terras ligt zowat 40 meter boven de rijstvelden. Tot slot hebben we nog een blik geworpen op het olifantenterras. Dit was de entree tot het houten koninklijk paleis.

Dan terug naar het hotel voor een deugddoende duik in het kleine zwembad, want het was weer broeiend heet vandaag.

14/11

Siem Reap

woensdag 14/11 15:30 h

Gisteren om acht uur vertrokken voor het vervolg van de tempelroute. Eerst stopten we Pre Rup een oude hindoetempel. Hij bestaat uit 5 bakstenen torens op een terras. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de omliggende rijstvelden. Daarna bezochten we de de oostelijke Mebon tempel gelegen in een nu opgedroogd meer. Dit neer werd door mensenhanden rond 900 gemaakt en was 7 km lang en 1.8 km breed, het diende om de rijstvelden te bevloeien zodat men tot 4 keer per jaar kon oogsten. De tempel lag op een eiland in het centrum van dit meer. Hij betaat uit 5 terrassen met op de top 5 torens. Hij is mooi versierd met beelden van olifanten. Verder bezochten we nog de Preah Khan en de Preah Neak Pean beiden uit de twaalfde eeuw. Deze laatste was een boeddhistische tempel die bestaat uit 5 zwembaden, met in het midden een torentje.

Na de lumch bezochten we Angkor Wat. Dit is de grootste en mooiste tempel. Hij werd in de 12 de eeuw gebouwd in 30 jaar tijd. de tempel is omgeven door een 200 m brede gracht. Deze omsluit een ommuurd vierkant van 1.5 km. Er is een brede toegang naar de poorten, een voor de koning twee voor de edelen en twee voor het gewone volk. In de binnentuin zie je dan de eigenlijke tempel liggen. De brede centrale toegang loopt verder naar de ommuurde tempel. Links en rechts liggen de bibliotheken, de ze zijn mooi versierd net apsaras , dansende meisjes. In de twee vijvers wordt de tempel mooi weerspiegeld. Eens door de volgende poort kon je in de tempel zelf. rondom is er een galerij met 3m hoge friezen. Ze beelden veldslagen, het leven van de koning en de ramayana uit. Ze zijn in erg goede staat. Het was er wel drummen, vooral chinezen, zuid koreanen en japanners, die dan nog altijd zelf in de gekste houdingen op de foto willen staan. Ze staan dus meestal in de weg. De tempel zelf bestaat weer uit vier torens en in het nidden een nog grotere, deze stellen de 5 toppen voor van de heilige Hindu berg Meru, de berg waar de goden wonen.

's Avonds bezochten we een restaurant waar Apsara danseressen hun kunsten vertonen. Best wel de moeite waard. Het buffet was erg uitgebreid maar niet bijzonder lekker. Na de voorstelling konden de japanners en co. nog poseren met de danseressen.

Daarna nog een pint gaan drinken in Bar street, een leuke straat vol gezellige bars en restaurants.

Vandaag hebben we nog twee tempels beocht, Banteay Srei em Banteay Samre.

De eerste is gewoon prachtig. De in de roze zandsteen uitgehakte versieringen zijn bijzonder goed bewaard. Het is juist stenen kantwerk. Het is een kleine Hindu tempel waarvan men vermoed dat hij door een vrouw zou zijn gemaakt.

Vanmiddag waren we terug in Siem Reap en zijn we samen gaan eten in het Amok Restaurant, een van de beste van de stad.

Morgen om 11u moeten we op de luchthaven zijn voor de terugreis.

18-11 Turnhout

De vlucht verliep volledig volgens schema en we waren vrijdag terug in Brussel om 9:30 u. 't Is wel even wennen aan de temperatuur van 32 °C naar -2 °C ....

Omdat we een lange overstap hadden in Kuala Lumpur hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de stad even te bezoeken. Het is wel een heel eind rijden ( +/- 50 km) eer je in het centrum bent. Wat een contrast met Cambodja, allemaal mooie autostrades met vrij veel verkeer. In het centrum schieten de wolkenkrabbers als paddestoelen uit de grond, overal is men aan het bouwen. We bezochten de huidige grootste wolkenkrabber ter wereld, de Petronas TwinTower , 452 meter hoog. Een indrukwekkend gezicht, op de laagste verdiepingen bevindt zich een chique shoppingcenter, de andere verdiepingen dienen voor kantoren. We bezochten ook nog een in opbouw zijnde nieuwe stad, Putrajaya, waar alle regeringsgebouwen komen. Het is te zien dat er met olie flink wat te verdienen valt....