De natuurparken van zuid Costa Rica.

¡Pura Vida! is de Costaricaanse manier om te zeggen dat alles ok is, dat het leven is om van te genieten. Het wordt geantwoord als je vraagt hoe het met iemand gaat, maar ook als je vraagt of een bepaalde plaats leuk is om naar toe te gaan. Als het antwoord ¡Pura Vida! is, moet je zeker gaan!

In 2001 zijn we al eens naar Costa Rica geweest, we hebben toen vooral het noordelijk deel van het land en de Caribische kust bezocht. Costa Rica is zo een van die bestemmingen waarvan we al lang zegden dat we er nog eens naar toe wilden. Waarom is niet altijd even duidelijk, voor het droge weer en de wolken mosquitos zeker niet. Op 20 dagen tijd hebben we toen 4 droge dagen gehad, de rest varieerde van nat tot zeiknat. Wat vooral bij gebleven is is een erg mooi land met een grote afwisseling aan landschappen: tropische kusten, beboste bergen , hoge rokende vulkanen,  en vooral prachtige natuurparken met een zeer rijke fauna en flora. Verder ook een vriendelijke bevolking en een goed uitgebouwde toeristische infrastructuur.

maw. ¡Pura Vida!

 

Dag 1 - 2 San JoséWe vertrekken vroeg in Brussel en vliegen via Madrid naar San José, de hoofdstad van Costa Rica. Daar komen we aan rond 15:00 uur , het tijdsverschil met België bedraagt 7 uur.

We blijven 2 nachten in San José, zodat we een ganse dag hebben om het centrum van deze oude koloniale stad te verkennen. Er is onder andere een interessant museum over de oude culturen en een indrukwekkend theater. Er is ook een vlindertuin en een slangencentrum.Dag 3 - 5 San Gerardo de Dota


Dan pikken we onze huurauto (een 4x4 wegens de slechte wegen ) op en verlaten de stad via de Panamericana naar het zuiden. De weg slingert door de bergen naar een pas over de Cordillera de Talamanca. Van hier gaat het steil bergaf richting San Gerardo de Dota.
We verblijven er drie dagen in een privé natuurreservaat dat gelegen is in de nevelwouden op een hoogte van 2200 m.
We gaan er op zoek naar de prachtige quetzal, de heilige vogel van de maya's.


Dag 6 - 8 Drake Bay


Daarna dalen we af naar de kust van de Stille Oceaan. We verblijven er drie dagen in een dorpje op het Osa schiereiland aan de Drake Bay. Het schiereiland bestaat vrijwel volledig uit regenwoud jungle dat wordt beschermd door het Corcovado National Park, een van Costa Rica’s meest geïsoleerde natuurreservaten, tevens een van de weinige plekken ter wereld die de jaguar nog als zijn habitat beschouwt. 
Je moet er wat voor over hebben om er te komen, de reis naar het schiereiland is een expeditie op zich, j
e geraakt er alleen per boot...  Het park beslaat 45.757  ha land en 5375 ha zee , het heeft een enorme rijkdom aan planten en dieren: 6000 soorten insecten, 500 boomsoorten, 367 soorten vogels, 140 zoogdieren, 117 reptielen en amfibieën en 40 soorten zoetwatervissen zijn het park aangetroffen. Ook zijn er fraaie stranden, afgelegen watervallen, en mooie wandelpaden door het regenwoud. je kan er ook een bezoek brengen aan één van de grootste populaties Macaws van Costa Rica. Voor hen die van duiken houden is er ook in het warme en kristalheldere water veel te zien.


Dag 9 - 10 Ojochal


Daarna volgen we de kust terug noordwaarts naar Ojochal.
Dit dorpje ligt aan de walvisbaai, hier heb je veel kans om dolfijnen en walvissen te spotten. Ook kan je er mooie (strand)wandelingen maken in de omgeving.


Dag 11 - 12 Manuel Antonio


Laatste stop is het Manuel Antonio natuurpark.
Hier blijven we twee nachten om te genieten van de prachtige stranden en wandelingen door het nationale park. Dit park is gekend voor een zeer rijk dierenleven zoals daar zijn  : kapucijn en brulapen, wasberen, neusberen, agouti's, gordeldieren en grote zwarte leguanen.
Vermits dit park veel bezocht wordt zijn de dieren hier tamelijk tam en makkelijk te vinden.


Dag 13 - 14 San José


Dan gaat het terug naar San José waar we nog een laatste nacht blijven slapen om dan 's anderendaags het vliegtuig terug naar huis te nemen.