Nieuw Zeeland 2003

 

 Algemeen:

Na wat rondkijken bij een aantal reisorganisaties hebben we gekozen voor een volledig georganiseerde reis voor ons tweetjes van SNP waarbij alle accomodaties van te voren gereserveerd is.

Alles zelf regelen is zeker ook mogelijk maar daar kruipt zeer veel tijd in zowel op voorhand als ter plaatse. Vermits we in het begin van het drukke siezoen zijn gegaan , was op voorhand boeken aan te raden , de hostels waren vaak vol geboekt als we 's namiddags aankwamen.

We overnachtten in jeugdherbergen of 'backpackers'' hostels. Dit zijn vaak zeer sfeervolle lokaties in historische gebouwen, meestal met een eigen informatiedienst voor het boeken van lokale tours. We hadden steeds een 2 persoonskamers met gedeelde badkamers. Ieder hostel is uitgerust met een keuken zodat u uw eigen maaltijden kunt bereiden, maar meestal zijn we de lokale keuken gaan uit proberen.

We hebben voor een huurwagen gekozen omdat dit flexibeler is dan met het openbaar vervoer.

Bijna steeds hebben we twee nachten in de zelfde plaats verbleven , dit had het grote voordeel dat we niet alle dagen een eind moesten rijden. Er bleef op die manier steeds een dag over om te gaan wandelen en te genieten van de schitterende natuur.

 

 
 

Nieuw Zeeland kortweg :

Nieuw-Zeeland heeft werkelijk alles. Goudgele stranden, kilometerslange zandduinen, lieflijke baaien, ruige kusten, groene heuvels met schapen, dichtbegroeide regenwouden, besneeuwde alpen, ijzige gletsjers, geothermische gebieden met kokende modderpoelen en geisers, diep het land insnijdende fjorden, spiegelmeren, onstuimige rivieren, bruisende watervallen en een unieke flora en fauna. En dat alles op een beperkte oppervlakte.

Een ideale reisbestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars. Avonturiers kunnen in Nieuw-Zeeland raften, abseilen, bungy jumpen, zorben en skydiven.

 
 

Geografisch

Nieuw Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden, het noordereiland en het zuidereiland en nog een aantal kleinere die zuidelijker liggen.. Het noordereiland heeft een bijna subtropisch klimaat. Het zuidereiland is wat kouder (en natter op sommige gebieden).

Van Noord naar Zuid is het ongeveer 1600 km, totale oppervlakte 9 keer zo groot als België ( 270.000 km2 )

 

 
 

Klimaat

In Nieuw Zeeland zijn de seizoenen precies omgekeerd met onze seizoenen. De maand november is het voorjaar, december t/m maart de zomer, en de maand april is de start van het najaar. Deze maanden zijn de beste periode van het jaar om het land te bezoeken.
Nieuw Zeeland heeft een gematigd zeeklimaat, met op het Noordereiland subtropische kenmerken. Het aantal zonne-uren is overal groter dan in Belgie. In het noorden is de temperatuur het hele jaar door hoog genoeg om er sinaasappelen en kiwi's te kweken. Zelfs in de buurt van Nelson op het zuidereiland wordt er nog op grote schaal druiven en tabak gekweekt. In het noorden vriest het nooit, maar in de bergen valt Ďs winters veel sneeuw.
De bergketens op het Zuidereiland reiken tot boven 3500 meter hoogte. We vinden er een groot aantal gletsjers en eeuwig besneeuwde toppen.
De fjorden in het zuidwesten kenmerken zich door een enorm hoge neerslag: er valt op sommige plekken ruim 12 meter regen per jaar! Dit gecombineerd met de vaak sterke westenwind maakt het klimaat daar zeer onaangenaam.

 
 

De bevolking

In totaal wonen er in dit land zo'n 3,8 miljoen mensen (Waarvan 1,2 miljoen in de stad Auckland en 1 miljoen op het Zuider Eiland ). Je kunt dan ook rustig zeggen dat het er over het algemeen heel rustig is afgezien van een aantal steden.

De oorspronkelijke bewoners van dit eiland, de Maori's, maken nog maar zo'n 10 procent van de totale bevolking uit. Dat is nu een gemengd gezelschap is van Maori's en geëmigreerde Engelsen, chinezen, Polynesiërs en ook wat Nederlanders.

 

 
 

Taal

Engels is de voertaal , de Maori spreken ook Maori dit is een van oorsprong polynesische taal. Veel van de plaatsnamen hebben een maori oorsprong.

 

 
 

Geldzaken

In NZ wordt betaald met de NZ-dollar. Deze dollar is ongeveer een halve Euro waard.

Als je de levensstandaard van België met die van NZ vergelijkt valt op dat NZ niet duur is. Eten is er over het algemeen goedkoop. Ook in restaurants kun je voor een bedrag van 10 euro goed eten.

Ook de hostels zijn niet duur. Voor een overnachting betaal je gemiddeld 10 à 12 euro. Ook de benzine is spotgoedkoop ongeveer 0,5 euro per liter.

Wat de reis wel duur maakt zijn al de dingen zoals toegang tot bezienswaardigheden en attracties ( + 25 NZD ) bv. Waitomo Caves , toegang voor attracties rond Roturoa, Milfordsound cruise , musea etc.

Wil je ook gaan raften , bungeespringen , duiken etc. dan wordt het wel erg duur ( + 100 NZD per dag ).

 

 
 

Het verkeer

Over het algemeen is het lekker rijden in NZ, de maximum snelheid is bijna overal 100 km, behalve binnen de bebouwde kom daar moet je 50 rijden. De wegen zijn niet druk waardoor je behoorlijk wat kilometers kunt afleggen op een dag.

Het links rijden is natuurlijk even wennen, maar vooral wennen is dat je richtingaanwijzer aan de andere kant zit en je eigenlijk in het begin continu je ruitenwisser bediend. Wat je vaak ook vergeet is dat het stuur aan de andere zijde zit, waar je dan bij het instappen aan herinnerd wordt.

Boetes voor te snel rijden worden onmiddellijk geregeld, je krijgt een papier waaarmee je de boete kan gaan betalen in elke Westpac Bank, in vergelijking met Belgie zijn ze niet duur. ( +/- 40 € ipv 148 € )

 

 
 

Kostprijs per persoon:

vlucht Singapore Airlines ( Amsterdam - Auckland , Christchurch - Amsterdam ): 1163 €

logies + ferry + cruise milford sound : 650 €

huurauto Hertz 28 dagen : 575 € + +/- 100 € voor Omium verzekering