Nieuw Zeeland 2003

 

Dit reisverslag is tijdens de reis gemaakt in de vorm van een weblog, bijna dagelijks zijn we 's avonds een cybercafe gaan zoeken en dan werd er een stukje bijgeschreven. Dit was de eerste keer dat we zo iets deden en dat was best leuk om doen. Achteraf ook nog veel positieve reacties gekregen van collega's , familie en vrienden die zo ook een beetje mee op reis geweest zijn. De foto's werden nadien toegevoegd.

 

Maandag, October 27


Vrijdag zijn de reisdocumenten gearriveerd. Het pakket was zo dik dat de postbode moest aanbellen.
Ze hebben bij SNP hun best gedaan, een document van 52 blz met de uitleg van dag tot dag wat er gepland is en wat er onderweg zoal te beleven is. Verder nog een kaart en enkele brochures van de toeristische dienst. Ook nog een interressant boekje voor de wandelaars, er wordt oa. in uitgelegd hoe je kompas moet lopen en enkele basisbegrippen van kaartlezen in uit de doeken gedaan, dit kan je best maar op voorhand lezen voor je verdwaald. Uiteraard ook de vliegtickets en alle vouchers. Ik ben er wel enkele uren mee zoet geweest om het allemaal te lezen.
Dit weekend omgeschakeld van zomer naar winteruur , nu is er dus 12 u tijdsverschil met Nieuw Zeeland. Vermits ik van dat ene uur verschuiven al wat last heb , 'k was vandaag veel te vroeg wakker, vraag ik mij toch af hoe lang het duurt eer je die 12 uur verwerkt hebt.
Nog twaalf dagen aftellen ...


Zondag, November 02


Nog 6 dagen…..
Morgen moet Kristine nog een dag gaan werken en dan zit het er voor haar op tot 11 december, en dan kan ze beginnen inpakken. Zelf moet ik nog tot vrijdagmiddag werken.


Vrijdag, November 07


Het is bijna zover....
Vanmiddag vertrekken we met de trein naar Schiphol en na nog een nachtje slapen in het Sheraton kunnen we morgen om 9 uur onze bagage inchecken. De vlucht naar Singapore is voorzien om 11:20 en landt 13 uur later om 7 uur plaatselijke tijd. We vliegen pas verder om 20:30 naar Auckland. Om het lange wachten wat in te korten hebben we een kamer op de luchthaven gereserveerd om wat te slapen tot de middag. In de namiddag gaan we op uitstap naar het centrum van Singapore. Voorziene aankomst in Auckland (Nieuw Zeeland) maandag om 11:30.
In totaal zijn we zo 36 uur onderweg.
Het inpakken is al achter de rug , men rugzak weegt ongeveer 17 kg , da's eigenlijk wel wat veel maar we moeten die toch niet veel mee lopen. Vanmorgen nog even het weerbericht gechecked in Nieuw Zeeland , het ziet er goed uit , tussen 18 en 20°C droog en zonnig alvast tot volgende week zondag. Nu maar hopen dat de weerman gelijjk heeft, niet dat we niet tegen een bui kunnen en we zijn er ook op voorzien.
Nu nog men bureau opruimen op het werk, en het is vakantie. Eindelijk .... .


Zondag, November 09 , Singapore om 18:30

Vanmorgen hier aangekomen, stipt op tijd om 7:00 AM. Dadelijk gaan slapen in het transithotel, en dit heeft deugd gedaan. Nadien de gratis citytrip gedaan in Singapore. Het is een grote stad met veel hoogbouw en groene parken ertussen. We bezochten Chinatown en Little India maar daar zijn we uitgeregend met een warme douche. Nu zitten we te wachten op de volgende vlucht naar Auckland, vertrek om 21:00 h.
De luchthaven hier is een van de mooiste die ik al gezien heb. Er is zelfs een orchideeentuin met koi vijver en natuurlijk veel winkeltjes.
tot volgend bericht.


 

 

 

 

Maandag, November 10, 14:30 u Auckland,


Na een voorspoedige vlucht zijn we 20 minuten te vroeg aangekomen, het was wind af boven Australie. De zon schijnt en er hangen enkele schapenwolkjes, erg warm is het niet want er staat een fris briesje.
Kristine kreeg van de douane naar haar voeten omdat ze haar wandelschoenen niet goed genoeg gekuist had, er hingen nog enkele zandkorrels aan en dat moest dus eerst ontsmet worden. Ze zijn hier erg bang dat je vieze ziektes invoert.
Auto oppikken ging erg vlot , het is een bijna nieuwe mazda 323 die prima in orde is en goed rijdt. Alleen dat links rijden is terug even wennen. We zitten nu in het centrum van Auckland vlak bij de City Tower ( 328 m hoog ) , en gaan boven een terrasje doen, het uitzicht moet erg mooi zijn zeker nu het helder is. Bij het landen leek het landschap wat op Engeland , heuvels en veel groen en erg mooie baaien.
Dat is het voorlopig tot een volgende keer.


Donderdag, November 13 , Waitomo 20:30


Het uitzicht van op het terras was inderdaad adembenemd, ze hebben glazen platen op de vloer liggen waar bijna niemand over durft lopen uit schrik 200 m naar beneden te vallen. En zeggen dat er zijn die daar willen voor betalen, je kan als atraktie naar beneden vallen , vastgemaakt aan een touw laten ze je via een katrol naar beneden. Is wel leuk om naar te kijken, maar ik doe toch niet mee.
Na een lekker koreaans dineetje vroeg naar bed gegaan.

 

 

 

 

 

Door de jetlag veel te vroeg wakker en dan maar vroeg vertrokken naar de Bay of Islands. Een grote baai met een 144 eilanden een 250km ten noorden van Auckland . We waren juist op tijd om de boot naar Urupukapuka eiland te nemen , onderweg vaart de boot als atractie door een grot dwars door een rots. Ook nog dolfijnen tegen gekomen.
Urupukapuka is het grootste eiland in de baai, maar verdwalen is tamelijk moeilijk. Met een forse wandeling van een uur of vijf , met tijd voor luieren en zwemmem in een van de baaien ben je rond. Het was er prachtig weer en we zijn alletwee lichtjes rood verbrand. Er is van alles te zien zoals de tui , pukeko, mynas, paradise duck, en nog vele andere vogels. Na twee nachten slapen de boot terug genomen naar Paihia en vandaar met een lange rit naar het zuiden naar Waitomo waarover morgen meer.



Vrijdag, November 14 ; Waitomo 21:00 h


Vandaag dus de wereldberoemde ( in NZ toch ) grotten van Waitomo bezocht. De eerste wordt verlicht door miljoenen glimwormen , echt schitterend. je drijft met een bootje op de ondergrandse rivier met boven u een sterrenhemel van lichtjes van de larve van een vlieg die zo probeert voedsel aan te lokken.
Dan naar de andere grot gewandeld door bos en weilanden. De tweede grot heeft prachige stalagmieten en -tieten , het lijkt juist ijs. Na de middag nog een tochtje met de auto gemaakt door de streek, het is hier prachtig. Er woont erg weinig volk en je komt bijna niemand tegen op de baan. Onderweg nog een mooie waterval gezien die in een varenbos verscholen lag. morgen vertrekken we naar Roturoa het thermisch hart van het land.

 

 


Maandag, November 17 , Okahune 17:00


Na ons vertrek uit Waitomo in Otohorango naar een Kiwihouse gaan zien, dit is een soort vogelpark waar men in gevangenschap kiwis kweekt. Vermits dit nachtbeestjes zijn die 20 uur per dag slapen kom je die niet zo gemakkelijk tegen in de vrije natuur.

Van daar verder naar Roturoa dat aan een meer ligt met dezelfde naam. Dit stadje is een van de oudste toeristische attracties van NZ , vanaf 1900 ongeveer komt men naar hier voor de termale baden en de rest van de vulkanische activiteiten te bewonderen. Geysers, bubbellende bronnen en kokende modderpoelen met erg fantasierijke namen als Hell's gate , Devil's Bath , Champagne pool etc....
Enige nadeel van al deze vulkanische wonderen is wel een doordringend zwavelluchtje die in heel de vallei hangt. Het went wel wat en het is naar het schijnt niet ongezond maar toch....
Gisterenavond gaan Hangi eten in een Maori dorpje waar men na een voorstelling van zang en (krijgs)dans een lekkere maaltijd serveert klaargemaakt op Maori wijze , nl. graaf een put in de grond in de buurt van de vulkaan stop daar alles in , doe de put terug dicht en enkele uren later kan je alles terug opgraven en is alles gaar.
Vandaag langs het Taupo meer naar Okahune gereden. Het meer is een oude vulkaankrater die ongeveer 2000 jaar geleden ontploft is, de chinezen hebben dit zelfs op schrift gesteld. Het meer heeft ongeveer een diameter van 50 km en is 400 m diep, dat moet nogal een knal gegeven hebben. 't is te hopen dat die nog enkele dagen braaf blijft want ze verwachten hier nog een uitbarsting van een van de drie grote vulkanen waar we daarna langs gereden zijn.
Eerst zaten we in de mist en regen en zagen we helemaal niks, en dan op een kwartiertje tijd klaarde het helemaal uit en zagen we de vulkanen met nog heel wat sneeuw op de top. Het skiseizoen is dit weekend afgesloten, nu zijn de bergen terug voor de wandelaars, en dat gaan we morgen ook doen.
ps. ook bij de vorige berichten zijn er nog enkele aanvullingen gebeurd , door beperkingen in de internet toegang op sommige plaatsen is het soms niet mogelijk foto's en dergelijke toe te voegen. Computers niks als miserie...


Woensdag, November 19 , Wellington 17:00 h


Gisteren was het mooi zonnig weer maar het was erg koud, op 1400 m vroor het flink en er stond een sterke ijskoude zuidenwind ( vanaf de zuidpool dus ) , het had de dag ervoor nog gesneeuwd dus de wandeling naar lake Surprise werd afgelast. Er waren echter nog alternatieven genoeg, we zijn dan in het bos gaan wandelen over een oud pad door de bergen naar de Waitanga waterval ( 38 m hoog ), het was een erg afwissellende wandeling door bos en hoogveen, alleen was het pad erg modderig. Een duik in het thermaal zwembad ( 40 gr C ) van het hotel deed deugd.
Vandaag is het nog mooier weer want nu waait het niet veel meer. Langs de Riverroad van Okahune naar Wanganui gereden , dit is een erg mooie weg langs de vallei, uiteindelijk kom je dan bij Wanganui aan de zee uit, amper 100 km verwijderd van die 2800 m hoge vulkanen. Je kon ze zelfs nog zien staan , zo helder is het.

 

Dan verder langs Highway 1 naar de hoofdstad, Wellington. Die Highways kan je best vergelijken met de Route National in Frankrijk , alleen zien de dorpjes er helemaal anders uit. Veel stellen die meestal niet voor , wat shops en enkele bars en een tankstation. Je bent er voorbij voor je het weet. Wellington ziet er als alle grote steden uit, erg druk en veel hoogbouw, een hele schok na de rust van de laatste dagen.


Donderdag, November 20


Vandaag was het erg winderig en tamelijk fris met veel bewolking. In de voormiddag een stadswandeling gedaan. Met de kabelbaan naar boven en via de botanische tuinen naar de parlementswijk, de kathedralen staan daar ook alle twee ( katholiek en anglikaans ) broederlijk naast mekaar. Na de lunch naar het Nationaal museum Te Papa , dat was zeker de moeite waard.
Morgenvroeg steken we over naar het zuidereiland, 't is te hopen dat de wind wat gaat liggen want het kan naar het schijnt erg waaien in de Cook Street. De overtocht duurt ongeveer 3 uur .
Nu gaan we beraadslagen in de Pub waar we gaan eten , de keus is hier namelijk erg groot, indisch, maleisisch, chinees, japans, koreaans, cambodjaans, italiaans, grieks, mexicaans.... Je vraagt je af wat de nieuw zeelanders al niet eten.

 

Vrijdag, November 21


En de winnaar was Cambodjaans, en het was erg lekker, zeker een adresje om te onthouden voor als we nog eens in buurt zijn. We hebben een steamboat geproefd, dat is een soort fondue van vis en vlees en groenten, als alles op is kan je de pot leeglepelen als soep.
Vanochtend vroeg opgestaan om de boot te nemen naar het zuidereiland, eerst de auto inleveren , dan de bagage inchecken zoals op de luchthaven en dan instappen en wegwezen. Het was vandaag mooi weer met weinig wind, dus werd het een kalme overtocht. De oversteek is ongeveer 84 km lang en duurt ongeveer 3 uur, de Marlbourough sound was indrukwekkend mooi.
Marlbourough is ook de streek waar men erg lekkere , vooral witte, wijn maakt. In de sounds zijn er ook veel mossel en oesterkwekerijen. De mosselen zijn hier veel groter dan bij ons en hebben een groene schelp en ze zijn erg lekker, alleen ben ik er allergisch aan.....


In Picton stond een spiksplinter nieuwe auto op ons te wachten, een grijze Toyota Corola met nog maar 2500 km op de teller. Rijdt heel wat aangennamer dan die Mazda.
Van Picton naar Nelson gaat het min of meer langs de kust , hier was het vrijdagavond file zeker een halfuur aangeschoven. Nu zitten we in Motueka aan de rand van het Abel Tasman National Park. In het park gaan we morgen een lange kustwandeling maken.