Kriskras door Argentinië.

Dag 1 - 3 Buenos Aires

We vertrekken vrijdag namiddag 7/11 met een vlucht van Brussel naar Madrid. Rond middernacht gaat het dan voort naar Buenos Aires, waar we zaterdag ochtend aankomen. Ons hotelletje ligt pal in het centrum van de San Telmo wijk op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. De stad van 3 miljoen inwoners heeft prachtige, stijlvolle gebouwen, grote parken en gezellige Italiaanse volkswijken , waarvan het kleurige La Boca en San Telmo de bekendste zijn. Het oude havengebied langs het water, heeft zich de laatste 10 jaar omgevormd tot een moderne wijk met veel hoogbouw.

In de armenwijken van Buenos Aires werd de tango geboren. Deze is nog steeds rijkelijk aanwezig in het straatbeeld en het bruisende uitgaansleven.

Eten en drinken is in Argentinië heel belangrijk, een echt sociaal gebeuren. De keuken is vooral beïnvloed door de Spaanse, Italiaanse en Franse gerechten, hoewel in het noorden de Indiaanse invloeden nog merkbaar zijn.

De Argentijnen zijn kampioen vlees eten, zij eten per persoon meer dan honderd kilo per jaar!! (ruim 300 gram per dag!) Begrijpelijk met een veestapel van meer dan vijftig miljoen runderen en dertig miljoen schapen!

De Argentijnen houden ook van een goed glas wijn en dat kan het land hen bieden. Uit de gebieden rondom Mendoza en Cafayate komt één van de beste wijnen van Zuid-Amerika.

Twee dagen zullen zeker niet genoeg zijn , maar niet getreurd we paseren hier nog een paar keer.

-

Dag 4 - 8 Peninsula Valdez - Pinguïns en walvissen

Vermits de afstanden in Argentinië ongelooflijk groot zijn doen we de meeste lange verplaatsingen met het vliegtuig. Dat kost wel heel wat meer maar je wint er veel tijd mee. ( 2 uur vliegen +/- 14 uur bussen ). Van Ushuaia ( uiterste zuiden) naar Iguazu (uiterste noorden ) bedraagt de afstand ongeveer 3700 km....

We nemen eerst het vliegtuig naar Trelew , een industriestadje vlak bij de kust dat ongeveer 1300 km zuidelijk van BA ligt.
Vlakbij ligt een groot schiereiland , Peninsula Valdez , omgeven door twee baaien.

In het voorjaar is dit een erg interresant gebied voor de natuurliefhebbers , die dan ook vrij talrijk afzakken naar hier.

Het schiereiland in ongeveer 10.000 vierkante kilometer groot , het is een vrij droog gebied waar op een 100 tal estancias ( = grote boerderijen ) vooral aan schapenteelt wordt gedaan. Naast die schapen lopen er ook nog veel guanacos ( soort lama's ) , vossen , mara's ( patagonische haas ) en gordeldieren.

In de warme beschutte baaien komen elk jaar een duizendtal walvissen ( zuidkapers , tot 40 ton en 15 m lang ) hun jongen baren. Ze verblijven dan enkele maanden hier tot de jongen groot genoeg zijn , daarna keren ze terug naar de koude arctische wateren rond de zuidpool. De walvissen zijn het ondertussen gewoon dat er een heleboel toeristen met bootjes hen komen bekijken.

Op de kusten van het schiereiland wonen ook 50.000 zeeleeuwen en pelsrobben , en 10.000 zeeolifanten.

Er zijn ook verschillende kolonies van pinguïns, waarvan de grootste , Punta Tombo ongeveer 500.000 nesten bevat.....

We verblijven eerst drie dagen op het schiereiland zelf, en daarna gaan we terug naar Trelew van waaruit we Punta Tombo bezoeken. Voor de verplaatsingen hebben we een autootje gehuurd.

Dag 9 - 13 NP Los Glaciares - Gletsjers en bergen

Vanuit Trelew vliegen we voort zuidwaarts naar El Calafate. Hier pikken we terug een auto op en rijden dan naar El Chalten , 220 km verder.

El Chalten is een klein dorpje in de Andes aan de rand van het Los Glaciares Nationaal Park.
Dit park ligt op de grens met Chili, het hoogste punt hier is de Fitzroy met 3375 m. Die gaan we zeker niet beklimmen, want dat is een van de moeilijkste en gevaarlijkste beklimmingen die er zijn.

Als het weer het toelaat gaan we hier enkele flinke wandelingen maken.
Dan rijden we terug naar El Calafate waar aan de andere kant van het park de Perito Moreno gletsjer gaan bezoeken..

De Perito Morenogletsjer is een van de 48 gletsjers die worden gevoed door het Zuid-Patagonische IJsveld. De gletsjer eindigt in het Lago Argentino , waar het ijs 60 m dik en 5 km breed is. Per dag schuift de ijsmassa 1 tot 2 meter verder en brokkelt dan als ijsbergen af in het ijskoude water van het meer ( continu 4°C )
Lago Argentino is het grootste meer van Argentinië, met een oppervlakte van 1,466 km² en een maximale breedte van 20 km. Het heeft een gemiddelde diepte van 150 m, met een maximum van 500 m.

 

Dag 14- 18 Ushuaia - Vuurland

Vanuit El Calafate naar Ushuaia is het maar een kort eindje vliegen.
Ushuaia is de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld , het is ongeveer even groot als Turnhout ( 40.000 zielen ).
Het heeft een belangrijke haven van waaruit de meeste cruiseschepen naar Antarctica vertrekken.

 

Dag 19- 20 Buenos Aires

Vanuit Ushuaia vliegen we terug naar Buenos Aires, een vlucht van 4, 5 uur

de volgende dag nemen we de nachtbus naar Mercedes, een rit van 12 uur.

Dag 20 - 22 NP Ibera moerassen - Colonia Carlos Pellegrini

's morgens vroeg om 6:00 komt de nachtbus aan in Mercedes.
Vanuit Mercedes is het nog 120 km met de lokale bus over een niet verharde weg naar Colonia Carlos Pellegrini , dit is een dorpje ( 600 zielen ) dat aan de rand van een groot natuurpark ligt. Het park bestaat uit enkele grote meren en in het regenseizoen komen grote delen onder water te staan zodat zich een enorm moeras vormt. Hier leven zeer veel dieren 350 soorten vogels, 50 soorten slangen en krokodillen en 80 soorten zoogdieren (oa. apen , herten , vossen ... ) .
Je kan het park bijna alleen met een boot bezoeken. Aan de rand van het park kan je ook mooie tochten te paard maken.

We logeren er aan het rand van het meer in een lodge met zwembad, vermits het hier erg heet kan worden zal dat zeker deugd doen. 't Is alleen te hopen dat de muggen niet al te actief zijn.


Dag 23 - 28 Iguazu

Vermits er vanuit Colonia Carlos Pellegrini geen openbaar vervoer is naar het noordelijk gelegen Posadas, charteren we een 4x4 pickup. Als het niet te veel geregend heeft duurt dit een uur of vier om de 230 km te overbruggen.

Na een nachtje in Posadas nemen we de bus rnaar Puerto Iguazu, een stadje aan de braziliaanse grens dicht bij de beroemde watervallen.

We hebben drie dagen om die watervallen en het omgevende tropisch woud , en zijn bewoners, te verkennen.

-

Dag 29 - 30 Buenos Aires

Vanuit Iguazu vliegen we naar Buenos Aires waar we nog een laatste keer kunnen genieten van de geneugten van de lekkere keuken en de gezellige sfeer in het oude stadsdeel.